Minä ja koiraharrastukseni

Olen viiskymppinen suursnautseri- ja labradorinnoutajaharrastaja Askolasta. Harrastan koirieni kanssa palveluskoiratoimintaa ja kasvatan suursnautsereita sekä labradorinnoutajia kennelnimellä Tintenfass.

Tällä hetkellä harrastan omien koirieni kanssa aktiivisesti suojelua (IGP) ja peltojälkeä (IFH). Sydämeni sykkii kuitenkin edelleen vahvasti ns. kansallisille lajeille, kuten metsäjälki, haku ja etsintäkoe. Näiden lajien parissa vierähti ensimmäiset 25 koiraharrastusvuottani. Palveluskoiraharrastus täyttää edelleen lähes kaiken vapaa-aikani.

Olen ollut mukana monessa palveluskoirayhdistyksessä hallituksenjäsenenä, sekä järjestämässä kokeita ja kilpailuja muun toiminnan ohella. Käyn luennoimassa ja kouluttamassa eri tapahtumissa muutaman kerran vuosittain. Olen toiminut Suomen Suursnautserikerhon puheenjohtajana kausina 2001-2004, hallituksen jäsenenä 2017-2019. Keväällä 2007 äidilleni ja minulle myönnettiin Suomen Suursnautserikerhon kultaiset ansiomerkit. Olen ollut Suomen Palveluskoiraliitonhallituksessa 2010-2012.

Kasvatustoiminnan kulmakivet

Pyrin kasvattamaan monipuolisia harrastus- ja kilpailukäyttöön sopivia koiria, unohtamatta niiden terveyttä ja rodunomaista ulkonäköä.

Olen tuonut vuosien saatossa useita suursnautsereta ulkomailta ja nämä tuontikoirat ovat lähes poikkeuksetta asuneet meillä kotona. Kasvattamiseni perustuu sekä omiin kotona oleviin koiriin, että ns. jalostuslaina-narttuihin.

Päätökset siitä, mikä koira päätyy jalostukseen tehdään aikuisena, kun olen nähnyt pentueen kasvun ja arvioinut pentueen kokonaisuutena. Sen perusteella päätän, että haluanko jatkaa kyseisestä pentueesta eteenpäin. Jos haluan jatkaa, pyydän pentueesta valitsemiani koiria jalostuslainaan. Tämä mahdollistaa sen, ettei minun tarvitse päättää 6-7 viikon ikäisistä pennuista mikä niistä olisi mahdollisesti jalostuskoira, vaan voin valita mieleiseni koirat jalostukseen niiden ollessa jalostusikäisiä ja terveystutkittujayms. Mielestäni tämä järjestelmä toimii paremmin kuin sijoitussopimukset, niin kasvattajan kuin nartun omistajankin näkökulmasta. Pentueet tehdään yhteisymmärryksessä, sekä kummankin osapuolen suostumuksella. Minulla ei ole lainkaan sijoituskoiria.

Pennut kasvavat kotonani normaalin elämän keskellä ja saavat kokemuksia ulkomaailmasta jo ennen luovutusikää. Pennut luovutetaan sirutettuina, rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina ja pennut ovat vakuutettuja piilevien vikojen varalta Agriassa. Järjestän kasvateilleni koulutusleirejä, sekä koulutustapahtumia muutaman kerran vuodessa ja tapaamme aktiivisesti trimmauksien ja muiden tapahtumien merkeissä.